sobota 23. června 2012

Jen na vlastní nebezpečí!!

aneb Opravdu nebezpečný Geocaching


Myslím si, že každý, kdo občas koukne na zprávy nebo si je aspoň přečte na internetu, zaznamenal smutnou událost, že minulý týden v Praze zemřel poměrně mladý muž. Jak ovšem neopomněla ve své fantastické reportáži upozornit televizní stanice NOVA, mladý muž zemřel při hře zvané "geokačing" - takto pan moderátor hru nazval, já osobně a zřejmě i většina znalých dokázala pobrat, že se jedná prostě o geocaching :). A touto reportáží se u některých lidí rozpoutala diskuze o bezpečnosti a nebezpečnosti geocachingu.

Pokud jste náhodou zprávu nezaznamenali, tak se můžete podívat třeba zde: Muž hledal poklad pomocí GPS a našel smrt v pilíři viaduktu. Samozřejmě není to jediný příspěvek na toto téma, ještě jsem našla i tady - Lovci kešek pátrají po pohřešovaném kamarádovi, zmobilizovali i internet.

Troufnu si říct, že pokud vynechám lidi nad 70 let a mimina, tak v České republice už není moc lidí, kteří by slovo geocaching nikdy neslyšeli. Tato hra se u nás stala doslova mánií a tzv. smartphony jí dodaly další stovky uživatelů. Nemluvě o tom, že najít u nás "prázdné místo pro kešku" vážně není jednoduché, ne-li dneska prakticky nemožné.

A pro ty, co pořád neví, o čem to tady píšu, tak geocaching je hra, při které hráči schovávají poklady (kešky) a ostatním sdělí jen GPS souřadnice uložení dané krabičky (nebo aspoň indicii, jak tyto souřadnice zjistit). Pokud chcete poklad najít, stačí vám GPSka (nebo dneska i smartphone) a ony sdělené souřadnice a pak už jen chuť, dobrá nálada, hezké počasí a případně dopravní prostředek - a můžete vyrazit. A pokud by vám tato striktně zjednodušená definice nestačila, tak více informací určitě hledejte na oficiálních geocachingových stránkách nebo na českých stránkách věnovaných geocachingu

To, že se u nás geocaching stal opravdu mánií dokazuje, kromě stále narůstajícího počtu hráčů a počtu založených keší i množství různých kroužků, seminářů a taky projektů, ve kterých se různým způsobem využívá pravidel této hry. Ano, nápad je to dobrý, tak proč ho nepoužít a nepředávat dál. Ona samotná myšlenka, která se v této hře ukrývá - vytáhnout děti od počítačů zpět do přírody - je totiž hodně dobrá a lákavá. Mě teda naprosto dostala informace, že na ČVUT v Praze je Geocaching jedním z předmětů, kterému se zde vyučuje a za který můžou aktivní geokačeři získat zápočet - schválně: Geocaching na ČVUT

Jak je to ale s tou nebezpečností u kešek? Já už tuto hru nějaký pátek hraju a všem rodičům i svým babičkám budu nadále tvrdit, že je to hra bezpečná. Naprosto bezpečná! Jediné, co je důležité, je před každým tzv. odlovem si pořádně přečíst informace ke kešce.

Každá keš je totiž zaevidovaná a zapsaná právě na webových stránkách geocaching.com. A kromě souřadnic, podle kterých ji najdete, musí obsahovat ještě několik důležitých informací, mezi kterými nechybí obtížnost (tedy jak je těžké kešku najít) a terén (tedy, jak je náročný). Tyto údaje se znázorňují pomocí hvězdiček a je na každém z geokačerů, aby věděl, na kolik hvězdiček ještě má.

Obecně platí, že keška s terénem 5 je někde ve výšce na stromě, na sloupě nebo na skále a odlovit ji můžete jenom s lezeckým vybavením. Autoři takto těžkých keší tyto informace několikrát zdůrazní v popisu keše. Samozřejmě, někdy tam tyto informace nejsou, protože autor může chtít "moment překvapení", pak je důležité si opravdu všimnout těch hvězdiček, jinak můžete skončit jako já - viz můj příspěvěk Těžký život geokačerky.
 
Nikomu nemůžete zakázat, aby se o odlov takové kešky pokusil i bez lana nebo bez dalších kamarádů, kteří budou geokačera jistit. Rozhodně je mezi námi několik desítek, ne-li stovek lidí, kteří budou cítit, že pokud tohle nezvládnou, tak jsou břídilové. Lidi, kteří sobě a společnosti budou chtít dokázat, že jsou lepší, že na to prostě mají. A nebo takoví, co je jim vlastně úplně jedno, co je to za kešku, důležité je, aby měli další bod do sbírky, narůstalo jejich konto a oni mohli mít pocit, že jsou nejlepší! 

V geocachingu nejsou zákony, které by řekli, že tuto hru můžete hrát až od určitého věku. Ani zde nejsou zákony, které by řekly, že kešku s terénem 5 může lovit jen někdo kdo má horolezeckou licenci nebo průkaz nebo aspoň nějaký kurz. Nikdo vám nemůže přikázat, abyste lovili alespoň ve dvojici nebo ještě lépe v trojici. Geocaching je prostě volnočasová aktivita, každý si ji dělá ve svém volném čase, protože ho baví a protože sám chce. Je to prostě na každém z nás, aby věděl, kde má hranice a kde má své možnosti.


A právě proto, že je to volno časová aktivita, je zrčena co pokud možno nejširšímu okruhu lidí. Každý z nás má kamaráda, nebo známého, co lozí, má rád adrenalinové sporty nebo nějakou jinou, poněkud zvláštní zábavu. Nedivte se, že jsou kešky na mostech, na stromech a v závratných  výškách - lidi, kteří lozí, mají vybavení a baví je to tyto kešky odloví hravě.
A my, co nelozíme se buď  můžeme na takovou kešku prostě vykašlat a nebo si udělat napřed pořádný trénink a koupit si vybavení! A nebo zůstat v klidu a při zemi a dál si lovit jednoduché a dostupné krabičky. Vždyť i nás zavedou na krásná místa, užijeme si u nich spoustu zábavy a můžeme v nich najít pěkné věci :).



Tak lovu zdar a buďte opatrní a nesnažte se za každou cenu dokázat, že jste nejlepší! Ono to někdy za to ani nestojí :).
Kač.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka