pondělí 8. října 2012

Cesta kolem světa

aneb návštěva ZOO Zlín Lešná

Krásné sobotní počasí jen nabízelo vydat se někam do přírody, ven, pryč od počítačů. A kdyby člověk navíc věděl, že je to snad poslední krásný dnešní den, tak já bych si nemohla vybrat lépe! Čekala mě totiž cesta kolem světa a měla jsem na ni jen pár hodin!

Na naší cestě jsme chtěli projet celkem čtyři kontinenty. Celou výpravu jsme začali v Africe, konkrétně v Etiopii. 

Etiopie nás vítá
Zde na nás čekaly nádherné chýše, vybavené a zařízené domečky etiopských obyvatel. 

 
Celým územím se vinula řeka Spása, která řídí život všech obyvatel vesnice. Sloni se proháněli kolem nás, žirafy a zebry si nás nedůvěřivě měřily z dálky a neodvažovaly se přiblížet - nakonec ale přeci jen udělaly pár kroků. Nosorožec se chladil ve stínu a raději vůbec nevylízal. Dželada si právě užívala výborný oběd, takže nám absolutně nevěnovala pozornost a zuřivě chroupala zeleninu a ovoce. Po celou dobu nás provázel také křik různých druhů ptactva. Surikata si zuřivě budovala novou noru - asi už jí stará nevyhovovala :). U vody nás vítali krásní růžoví plameňáci, které hojně doprovázeli i místní kachny. Král zvířat v klidu odpočíval ve své džungli, nikým nerušený se vyhříval na slunném místě.


Z Afriky jsme se přesunuli do Asie, kde slaměné dřevěné chýše byly nahrazeny asijskými pagodami, himalásjkými zvony štěstí a různými dřevěnými zvonkohrami. Zahrádky byly zdobené bonsajemi, budhistickými doplňky a kameny, modlitbami a symboly Buddhy. Posedět jste mohli za doprovodu uklidňujících meditačních písní. Přes zavěšený most nad řekou jsme se dostali až k supům, kde se na zemi válely i zbytky kostí z poslední supí hostiny. 

 
Vzduchem se prohánělo několik různě velkých ptáčků a ptáků. Navštívili jsme území pandy červené, která na vše pečlivě dohlížela z nejvyšších pater stromů, potkali velblouda i s malými velbouďáty. Po rybníčku se proháněla černá labuť, kterou jsme si mohli nakrmit, na řece byl k vidění nádherný pár pelikánů. Tygr se líně protahoval na slunném pahorku a opice zase odpočívaly ve vyšších patrech stromů.

Z Asie je to do Austrálie coby kamenem dohodil a tak jsme se brzy z mongolských stepí a japonských bonsajových zahrádek přenesli ke klokanům a pštrosům. Náš nejmenší kontinent je sice plný endemitů, ale s přibývajícími hodinami jsme neměli moc času na jeho podrobné prozkoumání a rychle jsme se přes ptačí voliéru ubírali za Pacifik, do Jižní Ameriky. 


Tam nás přivítaly lamy - alpaka i vikuňa (první zmiňovaná chovaná na maso, druhá na velice kvalitní vlnu). Všude kolem rostly vysoké kaktusy, skoro jsme za nimi nebyli vidět!! 


Po jihoamerických pampách se proháněli další pštrosi a tapír, zatímco mravenčník líně oddechoval ve stínu a nejevil známky aktivity. Největší akcí ale byl ostrůvek kotulů, kteří zkušeně ručkovali po lanech, skákali ze stromu na strom, pobíhali po zemi a proháněli myšice, které se jim tam usadily. Zkušeně se také starali o malá mláďátka, která jim letos přibyla a která se teprve učí prvním krůčkům na svých drobných nožkách. Jejich dlouhatánské ocasy se kolem nás jen míhaly a my nestačili otáčet hlavu, kde se děje zajímavější akce.. 


Pomalu jsme přešli k tropickému pralesu na poloostrově Yucatán a na závěr se ještě vypravili do nejzažšího kouta Jižní Ameriky, až k samotným tučňákům. Ti sice nejprve vypadali, že půjdou spát, ale nakonec neodolali naší návštěvě, zvědavě vylezli ze svých hnízd a rozloučili se s námi krásnou večerní písní (no takový řev, jsem od tak malého zvířátka teda fakt nečekala!)..


Ale stejně jsme neodolali a na závěr ještě navštívili gorilu - přece neodletíme bez exluzivní fotky ;)!


Naše cesta kolem světa tak končí po necelých 4,5 hodinách. Ale určitě by se dala ještě prodloužit. K vidění je toho tolik, že by tam člověk dokázal strávit celý den! Prostě jednoznačně naše nejkrásnější ZOO. A díky volnému pohybu zvířat se opravdu cítíte trochu jako na cestách a ne v zoo :)).

Krásné podzimní dny,
Kač.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka