čtvrtek 19. prosince 2013

Bez čeho by Vánoce nebyly Vánocemi

Bílé zasněžené Vánoce, takové jako kreslil pan Lada, tak to je samozřejmě mým snem už od dětství. Bílá krajina, zasněžené stromy, bílá cesta a když do toho ještě tak romanticky za okny sněží a vy to pozorujete z tepla domova... Jenže v posledních letech jsou takové Vánoce jen snem a přáním. Vždyť kdy takové byly naposledy? Myslím tím tady v našich končinách u řeky Svitavy, kousek od Moravského krasu. Ale abych nebyla neskromná, uznávám, že v loňském roce bylo zamrznuto tak, že když jsem šla vyzvedávat k sousedům tajný dárek, málem jsem se v bačkorách přerazila aji s dárkem :). Aspoň ta zima byla, když už nebyly dva metry sněhu.

Vánoce podle pana Lady - pohlednice (zdroj)
Počasí ale neporučím a tak když už se ten nahoře rozhodne, že na Vánoce bude pršet, nebo svítit sluníčko a na teploměru bude něco kolem +10°C, tak zavírat se do mrazáku taky nebudu. Ale co patří k té pravé vánoční atmosféře, co nesmí na Vánoce chybět?

Vanilkové rohlíčky a linecké cukroví
Základní cukroví, které u nás na Vánoce nesmí chybět. A mamka to naštěstí ví a každoročně oba druhy připraví v dostatečném množství. Pro nezaujaté strávníky by se mohlo zdát, že dokonce v nadbytečném množství - ale i kdyby toho byl náklaďák, vanilkové rohlíčky a linecké je první sežráno a nikdy nezbude. Na rozdíl od ostatních druhů, jako jsou pracny nebo slepované dortíčky a podobně...

Vanilkové rohlíčky (zdroj)
Pomeranče
Celoročně toto ovoce nejím. Jednak mně na něm vadí, že není místní, ale vždycky dovezené z dalekých krajů. Za další mám dost pochybnosti o způsobu jejich pěstování, o ekologickém zemědělství bez postřiků a pesticidů ani nemluvím. Ale mezi Mikulášem a Štědrým dnem toto tabu nějak padá - prostě to patří k Vánocům. Úplně zbožňuju, když si pomeranč oloupu a pak mně ještě dlouho po něm voní ruce!

Pomeranče - do svařáku,
do punče a nebo k jídlu :) (zdroj)
Turbomošt, punč, horká medovina, trdelník
Prostě brněnské vánoční trhy.  Ať si každý říká, že ty nejlepší a správné jsou jedině v Praze, v Olomouci, nebo ve Vídni. Já mám ráda ty naše brněnské. Hlavně ty na Zelňáku. Pouť začínám v kavárně Zastávka, kde servírují nejen výbornou kávu, ale hlavně Turbomošt, který se stal jakýmsi synonymem těchto vánočních trhů. S jeho podporou procházím kolem kováře, mýdlaře, svíčkaře, koženáře, skláře až se dostanu ke stánku s vánočním punčem. Vánoční punč si kvůli porci šlehačky nedávám, mně nejvíc chutná citrusový nebo zázvorový. Pán většinou dávkou alkoholu nešetří, takže zahřátí po punči vydrží opravdu dlouho! Ale pokud je ještě potřeba, tak posledním posilněním většinou bývá teplá medovina, tradiční Hromčíkova. Pak už vám zaručeně zima nebude. A pokud budete tyto nápoje popíjet jako já, po 2dcl po dobu 2-3 hodin, tak zapomeňte, že se z toho opijete. 
Pro jednu věc ale přebíhám ze Zelňáku na Svoboďák. Pro trdelník. Na Zelňáku tak dobrý prostě nemají. A ani tam nemají tak hezkého prodavače :)).

Vánoce na Zelňáku (zdroj)
Zapálená svíčka
A nejlépe ještě s vanilkovou vůní. I když svíčky považuji za téměř celoroční dekoraci, tak na Vánoce jejich počet zdvojnásobuji i ztrojnásobuji.  Svítí na každé poličce, z každé nádoby, na stole, za oknem... 

A co dělá ty správné Vánoce u vás? Doplníte ještě něco?
Krásný předvánoční čas

Geokačerka

P.S. A ještě závěrečná omluva - za fotky, které nejsou vlastní. Bohužel, nemám teď přístup k foťáku a smartphone rozhodně není všespasitelný nástroj...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka