úterý 24. prosince 2013

Pohádkové Vánoce

A je to tady :). Po roce máme tu zase Vánoce - není to náhodou nějaká písnička? Cukroví napečené, na stole vánočka, lavór bramborového salátu v komoře, kapřík naložený v mléce a citronu, stromeček nazdobený, víno nakoupené, koření na svařák do zásoby na horší časy (až dojde dobré víno), dárky zabalené, lodičky připravené na vyplutí, svícen ozdobený, všude větvičky a kytky z chvojí, zapálené svíčky, klid, pohoda a to vše doprovázené zvukem pohádek z televize. 
Po letošním pracovním a studijním zápřahu mám na Vánoce jediné přání - odpočívat. A proto jsem si udělala seznam pěti pohádek, které v žádném případě nemůžu vynechat.




Anděl páně
I když poměrně nová pohádka, tak díky hereckému výkonu Jana Trojana se určitě brzy zařadí mezi klasiky vánočních pohádek - pokud už tam náhodou není. Hvězdné obsazení tomu jen přispívá. Pokud jste nesledovali, máte už smůlu. Pohádka byla 23. prosince ve 20 hodin na ČT1. Já sledovala a zdobila stromeček, heč ;).

Pyšná princezna 
V dětství moje nejoblíbenější pohádka. Vždycky jsem si chtěla vyzkoušet říct někomu "Zavaž mi střevíček". Ale nevím, jestli by se našel někdo, kdo by ho zavázal. Pyšná Krasomyla a princ Miroslav, který z pyšné princezny udělal obyčejné děvče...  Ach ta romantika. Ale stejně nejlepší je ten švec, co si chodí zazpívat za hranice :). Mimochodem, víte, že ta pohádka byla natočená v roce 1952? To je snad nejstarší pohádka, co se u nás vysílá, ne? Každopádně na Štědrý den ve 14.30 ladím ČT1!

Šíleně smutná princezna
Ač Helču Vondráčkovou si fakt nepustím a jediný song, který s vypětím všech sil zvládnu je Sladké mámení (v čochové variantě), tak v téhle pohádce ji mám ráda.  Hlavně proto, že ta pohádka je taková normální - není přehnaně princeznovská se spoustou činů a zázraků, které musí dotyčný vykonat, aby si mohl vzít princeznu. To je samý kuře alá bažant, bažant alá kuře, ale škvarky.... Takže nezapomeňte, na Štědrý den, v 18.40 na Nově (ach jo, zase to bude rozkouskované reklamou...)

Tři oříšky pro Popelku
Už to vypadá, že letos ten Štědrý den prostě strávím u televize. Tady se asi někdo rozhodl, že všechny nejlepší pohádky nacpe do jednoho dne. Hned po Šíleně smutné princezně totiž nastupuje Libuška Šafránková alá Popelka. Krásná Popelka nad jejímž osudem všichni zapláčeme a přejeme jí, aby už konečně měla klid od zlé macechy a hrozné sestry. Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, sleduji ve 20.20 na Nově - zase ty reklamy...
S čerty nejsou žerty
Touhle klasikou uzavírám svoje vánoční Top5 pohádek. I když bych mohla říct, že to nejlepší na konec. ."Spadlo ti to! Asi vítr!" - Máchal, Dorota a hlavně čert Janek. No, už se těším na 25. prosince, ve 20.20 opět na komerční Nově (Nova letos vyhrábla všechny dobrý pohádky, nezdá se vám?).

Takže vám všem přeji pohádkové Vánoce a štědrou nadílku. A podělte se o vaše oblíbené pohádky,

Geokačerka

3 komentáře:

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka