středa 22. srpna 2012

Cuketová polévka

Dneska bych se s vámi ráda podělila o v podstatě vlastní recept na cuketovou polévku. Vzhledem k tomu, že momentálně je "období cuket", tak možná přijde vhod :). Aspoň u nás, kde se cuketa každý rok zpracovává několika stejnými způsoby, považuji jakoukoli vychytávku na cukety za zázrak. Mít za 2 měsíce 5x smaženou cuketu, 5x cuketové bramboráčky, teda vlastně cukeťáky a pak pokus o moussaka (který mně moc nelezou, protože mamka to vždycky hrozně přeolejuje), no žádná výhra. Tak jsem to letos vzala do svých rukou, na chvíli zaměstnala strýčka googla, svoji fantazii a recept je zde:

Cuketová polévka

Suroviny: 
  • 1 cuketa (větší, na délku cca 30 cm)
  • 1l vývaru (ideálně domácí, slepičí)
  • 2 mrkve - uvařené doměkka (já používám právě ty z toho vývaru)
  • 3 střední cibule
  • oregáno
  • slunečnicový olej
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 zakysaná smetana 
  • nasekaná pažitková nať
Postup:  Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji dozlatova. Přidáme na kostky nakrájenou cuketu, kterou jsme předtím oloupali a alespoň zčásti zbavili jadýrek (velká ve středu cukety dávám pryč, malá ke konci nechávám. Ale záleží na chuti.).  Asi 15 minut restujeme cibuli společně s cuketou, posypeme oregánem a přidáme nakrájený česnek. Poté zalijeme vývarem, přidáme 1 nakrájenou mrkev a všechno vaříme 20 - 30 minut - až je cuketa opravdu měkká. Pak polévku odstavíme z plotny a vše rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Vznikne středně hustá kaše a je jen na vás, jestli ji ještě zředíte nebo vám takto vyhovuje.Krémovou polévku dáme znovu vařit, přisypeme nadrobno nakrájenou druhou mrkev, přidáme zakysanou smetanu a polévku dochutíme - solí, pepřem, oregánem. Na závěr nasypeme do polévky najemno nasekanou petřželovou nať a je hotovo :)!
Do polévky lze udělat krutonky, přidat opečený chleba a nebo ji jíst jen tak s čerstvým pečivem.

Celková doba přípravy - cca 90 minut, včetně umytí nádobí po vaření :)


Dobrou chuť, Kač

P.S. A pokud máte tip, jak ji ještě vylepšit, nebo udělat úplně jinak, ráda se nechám inspirovat!

3 komentáře:

  1. Nejsem nějaký milovník cuket, ale polévka by mohla být dobrá:)Co třeba posypat trochou parmezánu?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I moje sestra, která cukety nejí a nemá je ráda, si ji dala :)! Parmezán jsem zavrhla kvůli té mrkvi, ona to tak krásně osladila :D. Ale určitě to není od věci vyzkoušet!

      Vymazat
  2. Polívka to teda není, ale ještě mě napadly nadívané cukety, ty jsou taky eňo ňuňo. Jeden recept bych na blogu měla, ale ten není pro masožravce. ;)
    Anebo je ugrilovat, mňááááám!

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka