sobota 4. srpna 2012

Ne-řízkařům na cesty

Znáte to. Někam jedete a cesta bude trvat několik hodin. A vy si tak stojíte v kuchyni a říkáte si, co si sebou vezmu na jídlo. No, pokud tohle neznáte a máte jasno, tak vám moc závidím. Já totiž nepatřím mezi "řízkaře" a tudíž netrávím den před odjezdem v kuchyni smažením řízků. Obvykle dávám přednost nějaké namazané bagetě, obložené vším možným, hlavně dobrým. Jenže v tom množství letošních cest se už i bageta stala trochu přejezenou... Občas ještě dělám pár toastů, ty se přece jenom nikde neztratí a to zapečení toastového chleba z něho rázem udělá lepší jídlo (nemluvě o dva dny starých rohlících!! naprostý luxus :)).

Ale dneska jsem si docela lámala hlavu, čím teda nahradit ty řízky, když žádný usmažený nemám a v 30°C je ani smažit nehodlám - nehledě teda na to, že nejsem řízkař. Obešla jsem tu příšernou Billu asi 5x než mně to napadlo. Salát z kuskusu :) Jednoduchý, rychlý, navíc je v tom tolik zeleniny, že pak celej týden žádnou nemusím! A hlavně, ta doba přípravy - 30 minut a počet špinavého nádobí 4-6 kusů, dle toho, co všechno nutně potřebujete.

Kuskusový salát alá Kač
Suroviny:
  • kuskus
  • zelenina všeho druhu - rozhodně rajčata, okurek, paprika, další podle chuti a aktuální úrody
  • balkánský sýr nebo kozí sýr
  • olivy
  • bazalka
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup: Kuskus připravuju podle návodu na krabičce - na 250g kuskusu 1/4 litra vody. Vodu uvaříme, kuskus smíchám se 2 lžícemi olivového oleje a 1 lžící slunečnicového oleje. Jakmile voda začne vřít, dáme do ní kuskus, vaříme, než se voda vypaří, potom odděláme z plamene.
Mezitím do velké misky nakrájíme na drobno všechnu zeleninu, sýr a olivy, osolíme a opepříme. Přidáme kuskus, promícháme a nakonec nakrájíme bazalku.
Salát můžeme pokapat citronem a nechat odležet - alespoň hodinu.


Super je, že lze podávat za studena, bez problémů vydrží tento salát 2-3 dny v ledničce. Pokud náhodou máte doma kuřecí prsní řízky, tak je stačí nakrájet na maličké kostičky, okořenit a osmahnout na olivovém oleji a přimíchat do salátu.

Jednoduché a přitom dobré. A pokud máte doporučení na vylepšení, budu ráda :). S kuskusem totiž tolik zkušeností (zatím) nemám.

Krásný večer, jdu balit a zítra vyrážím směr Alpy, Rakousko!

Kač.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka