středa 2. srpna 2017

Hračky na cesty

Tento příspěvek se bude opět věnovat mému oblíbenému cestování hromadnou dopravou. Tentokrát bych se zaměřila na hračky a zábavu na cestách. Vzhledem k tomu, že cestujeme prakticky od Raubířova narození, tak se pokusím shrnout nejen zábavu posledních dnů, ale také to, co jsme používali v dřívějších dobách. Třeba tam najdete inspiraci i pro mnohem menší mimča :-).

Věk 3-6 měsíců
Pro toto období v podstatě hračky nepotřebujete. Raubíř usínal v šátku prakticky hned po navázání, maximálně bylo potřeba s ním trošku pochodit a to jsem většinou vyřešila tím, že jsme obešli peron, nebo pochodovali ve vlaku. Pro jistotu jsem s sebou občas vzala nějaké kousátko a to stačilo.

Věk 6-9 měsíců
Naprosto nevyzpytatelné období. Raubíř někdy spal, většinou ovšem ne. V tuto dobu ještě neseděl, ale výrazně ho nebavilo být jen u mámy. Někdy zvládl cestu v takové té kolíbce na mých nohách, jindy bylo potřeba ho i položit na sedadlo. Z hraček se v tomto období osvědčily různé ukazovací básničky (například: to jsou moje prsty, schovám já je v hrsti, spočítám je hned, jedna, dva, tři, čtyři, pět) a hlavně leporela a prstoví maňásci (z Ikee).




Věk 10 měsíců - 1 rok
Konečně sedí! Pro cestování naprosto parádní období, protože v sedě je na všechno líp vidět, všechno se tak nějak líp dělá a největší zábavou na cestách tak bylo koukání z okna a jídlo :-). Pořád jsme vozili leporela a prstový maňásky, ale ta cesta ho dost fascinovala, takže jsem toho moc vymýšlet nemusela.

Při koupi jízdenky pro dítě většinou dostanete taky tuhle krásnou malovanou dětskou jízdenku

Na ní je na druhé straně vždy básnička, což je mimochodem taky super inspirace. A obrázek na jízdence též dokáže zabavit.

Věk po 1 roce - dosud
Respektive, správně bych měla napsat "stále trvá". Na cestování s Raubířem se těším. On je fakt správný cestovatel a myslím si, že pokud se nebojíte a své děti pořád taháte do dopravních prostředků, tak si cestování taky zamilují. Naše cesty jsou nyní poznávací, na každou se snažím něco vymyslet, hlavně abych netáhla batoh plný hraček, protože momentálně tahám batoh plný jídla, neboť co zrovna dneska bude a nebude Raubíř jíst, je otázka nad všechny otázky. Tudíž - základní předpoklad pro vhodnou cestovací hračku je: malé, skladné, lehké, multifunkční! A víte, kolik takových věcí je? Já byla po prohledání fleru docela paf. Více viz obrázky, protože ty mluví za vše.

Zipový polštářek - respektive nejen zipový, ale dítě si na něm potrénuje různé možnosti zapínání. Frčí knoflík (nemůžu momentálně najít tu látku s dírou, ehm...), suchý zip a patentka. Zip klasický bych potřebovala nějaký, který jde snadněji otevírat, tenhle je moc tuhý. A spona - tu vlastně ani nevím, jestli někdy zkoušel...
Z druhé strany polštářku je kuličkové bludiště - dítě tahá kuličku z jednoho konce na druhý a přitom ji protáhne tunely

Navlékací vláček - navlékáte tkaničku jednotlivými otvory. U nás teda zatím víc baví vyvlékání :-)

Kroužek s různými druhy zapínání - docela dobrá zábava i pro mě, protože jsem netušila, kolik různých cvočků a druků vlastně existuje.


A opravdu hodně dokáží zabavit okýnková leporela

Otevírání okýnek a objevování zvířat je totiž vážně velká zábava!
No a největší novinkou pro naše cesty je můj další šicí počin: jedna stránka z Quiet Book. Zabralo mně to 6 hodin, málem jsem to nedodělala, poslední obšití musela udělat lektorka, neboť Raubíř už řval, že je přetažený a chce spát... Ale nakonec se povedlo :-).

Strom: lze odlepit jablíčka, odepnout konvičku a zalévat s ní, zkoumat, co je pod mašličkama, opylovat strom jezdící včeličkou a hrát si s ptáčkem

Bludiště: úkolem je dostat knoflíky od lodičky k rybičce

Nevozíme s sebou všechno, ale vždycky něco po ruce mám. Každopádně budu moc ráda za další tipy, abychom rozšířili naši výbavu.

Geokačerka



2 komentáře:

  1. Ja nedam dopustit na zpivankove karticky ;)
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2017/05/zpi-van-ky.html
    A mozna by se mohly hodit i tipy, co jsme meli do letadla ...
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2017/05/letajici-roza-aneb-letadlem-s-batoletem.html
    Ted se chystam na nejake to zapinani, jako mate vy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já fakt zpívánkové kartičky vozit nemůžu :D, to bychom vylidnili celý vlak :-))). A jinak díky za tipy, jdu večer vyrábět :-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka