sobota 25. srpna 2012

Cuketové lívanečky

aneb likvidace cuket z naší nadúrody pokračuje

Cuketa ve sklepě, cuketa v komoře, rozkrojená cuketa v ledničce, nová krásná cuketa na zahradě - prostě cuketa, kam se podíváš!! Áááá, abych nezapomněla, babička nám poslala cuketu, protože jí to roste na zahradě, ona to nejí a slepice už to taky nechcou jest! No super! Myslím, že se v těch cuketách letos opravdu utopíme...
Ale všechno zlé je k něčemu dobré, takže se pouštím do dalšího cuketového experimentu. Pamatuji si, že jsem recept na tuto dobrotu dostala od přítelové mámy, ale vzhledem ke svému skvělému systému v uspořádání věcí a pořádku, který kolem sebe zvládám bezproblémů udržovat, tak recept je již dááávno někde v pohřebišti dějin. Nezbývá než být kreativní, nebo využít strýčka googla. Dávám přednost tomu druhému, zase tak kreativní v kuchyni nejsem. Nicméně strýček tentokrát selže, když do všech receptů, co jsem našla, je nutné přidávat droždí, kterým jednak nedisponuji a hlavně s ním zásadně nepracuji. Tak přichází vlastní kreativita :)). A zde je výsledný recept:

Cuketové lívanečky
Suroviny:
  • 1/2 cukety (normálně velké)
  • zhruba 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • trošku soli
  • slunečnicový olej
  • marmeládu (nejlépe rybízovou) a bílý jogurt na hotové lívanečky 


Postup: 
Cuketu oloupeme, zbavíme vnitřku a nastrouháme na hrubo . Přidáme žloutky, z bílků ušleháme sníh, který přidáme k cuketě, osolíme a pořádně promícháme. Vznikne hodně řídký cuketový základ, do kterého nyní budeme přidávat mouku. Uvedené množství mouky v surovinách je orientační - cílem je vytvořit těsto, které bude "tak akorát" - nebude příliš řídké ani husté. Ta konzistence těsta je hodně podobná těstu na palačinky, ale navíc v něm je cuketa. Pokud náhodou dáte moc mouky a těsto bude husté, tak přilejte trochu mléka. 
Cuketové lívanečky smažíme na pánvičce, na slunečnicovém oleji. Lze dělat velké lívance přes celou pánvičku, nebo opravdu malinké lívanečky.
Hotové lívanečky servírujeme s marmeládou, na kterou dáme lžičku bílého jogurtu. Nejlepší jsou ještě teplé, ale i studené jsou dobré :).

Připraveno k pojídání :)

Jako u všech receptů, i zde budu ráda za tip na vylepšení!

Dobrou chuť a krásný víkend

Kač.

2 komentáře:

  1. Mňam cukety, po těch bych se utloukla a my je tu v Praze KUPUJEM! A že jich sníme kvanta. Přečetla jsem tvé recepty, ale u mne stejně vede lehce podušená cuketa s troškou česneku. Aneb v jednoduchosti je krása! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupujete?!? Pavlíne a neplánuješ cestu na Moravu?!? Klidně bych ti 2-3 domácí vlastně úplné biocukety nechala!!

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka