Cuketa ve sklepě, cuketa v komoře, rozkrojená cuketa v ledničce, nová krásná cuketa na zahradě - prostě cuketa, kam se podíváš!! Áááá, abych nezapomněla, babička nám poslala cuketu, protože jí to roste na zahradě, ona to nejí a slepice už to taky nechcou jest! No super! Myslím, že se v těch cuketách letos opravdu utopíme...
Ale všechno zlé je k něčemu dobré, takže se pouštím do dalšího cuketového experimentu. Pamatuji si, že jsem recept na tuto dobrotu dostala od přítelové mámy, ale vzhledem ke svému skvělému systému v uspořádání věcí a pořádku, který kolem sebe zvládám bezproblémů udržovat, tak recept je již dááávno někde v pohřebišti dějin. Nezbývá než být kreativní, nebo využít strýčka googla. Dávám přednost tomu druhému, zase tak kreativní v kuchyni nejsem. Nicméně strýček tentokrát selže, když do všech receptů, co jsem našla, je nutné přidávat droždí, kterým jednak nedisponuji a hlavně s ním zásadně nepracuji. Tak přichází vlastní kreativita :)). A zde je výsledný recept:
Cuketové lívanečky
Suroviny:- 1/2 cukety (normálně velké)
- zhruba 300 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- trošku soli
- slunečnicový olej
- marmeládu (nejlépe rybízovou) a bílý jogurt na hotové lívanečky
Postup:
Cuketu oloupeme, zbavíme vnitřku a nastrouháme na hrubo . Přidáme žloutky, z bílků ušleháme sníh, který přidáme k cuketě, osolíme a pořádně promícháme. Vznikne hodně řídký cuketový základ, do kterého nyní budeme přidávat mouku. Uvedené množství mouky v surovinách je orientační - cílem je vytvořit těsto, které bude "tak akorát" - nebude příliš řídké ani husté. Ta konzistence těsta je hodně podobná těstu na palačinky, ale navíc v něm je cuketa. Pokud náhodou dáte moc mouky a těsto bude husté, tak přilejte trochu mléka.
Cuketové lívanečky smažíme na pánvičce, na slunečnicovém oleji. Lze dělat velké lívance přes celou pánvičku, nebo opravdu malinké lívanečky.
Hotové lívanečky servírujeme s marmeládou, na kterou dáme lžičku bílého jogurtu. Nejlepší jsou ještě teplé, ale i studené jsou dobré :).
Připraveno k pojídání :) |
Jako u všech receptů, i zde budu ráda za tip na vylepšení!
Dobrou chuť a krásný víkend
Kač.
Mňam cukety, po těch bych se utloukla a my je tu v Praze KUPUJEM! A že jich sníme kvanta. Přečetla jsem tvé recepty, ale u mne stejně vede lehce podušená cuketa s troškou česneku. Aneb v jednoduchosti je krása! :)
OdpovědětVymazatKupujete?!? Pavlíne a neplánuješ cestu na Moravu?!? Klidně bych ti 2-3 domácí vlastně úplné biocukety nechala!!
Vymazat