neděle 14. října 2012

Dýňová polévka aneb Premiéra s dýní hokkaido

Dostala jsem dýni. Svoji první dýni v životě!! Ještě nikdy jsem vlastně dýni jako takovou v ruce nedržela - pokud nepočítám takový ty okrasný tvrdý dýně, co jsme mívali jako úžasnou dekoraci v oknech a nebo ty vydlabaný na Helloween. 
Ale tentokrát to nebyla okrasná dýně, ani helloweenská, ale Dýně Hokaido! Už rok o ní slýchám ze všech koutů, protože je jednoduché ji vypěstovat a dlouho vydrží. Tudíž se z ní dá krásně vařit i v zimních měsících.
Dlouhou jsme přemýšlela, co s milou dýní udělám... A nakonec padla volba na mé oblíbené polévky. Moje babička mně vždycky totiž říkala: "Jez polívku, po té se roste!". Asi dobře věděla o čem mluví, vzhledem k tomu, že je vysoká 150 cm a já jsem ji přerostla už ve dvanácti :)). Inspiraci jsem našla na internetu, prozkoumala pár receptů a pak se pustila do svého:

Dýňová polévka

Suroviny:
  • kilová dýně hokkaido
  • 1l vývaru
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo
  • muškátový oříšek - mletý
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • nové koření

Postup:
V hrnci rozehřejeme máslo a na něm osmahneme cibulku - do zlatova. Pak přidáme na kostky nakrájenou, oloupanou dýni, kterou jsme již před tím zbavili zrníček. 


Asi 10 minut dýni restujeme, potom přilijeme asi 3/4 horkého vývaru, přidáme bobkový list, nové koření, sůl, pepř a muškátový oříšek a 20 minut vaříme pod pokličkou.
Mezitím na pánvičce bokem lehce osmahneme česnek, pokrájený na plátky a přidáme ho do uvařeného polévkového základu. Až je dýně měkká, vytáhneme z polévky nové koření a bobkový list a vše ostatní rozmixujeme tyčovým mixérem. Nelekejte se, pokud se vám z dýně  stane skoro kaše - ale nevadí, potom jednoduše vše zředíme vývarem!!
Podle hustoty dolijeme zbytek vývaru, polévku přivedem k varu a přidáme do ní smetanu. Zamícháme, dosolíme, na pánvičce osmahneme chleba na krutonky a můžeme jít jíst :)


Dobrou chuť,

Kač. 

3 komentáře:

  1. jj dýňová polévka je můj favorit! ale koukám, že ty máš tu hokaido hodně světlou. Já mám dnes v plánu dýňové noky!

    OdpovědětVymazat
  2. a hokaido se nemusí loupat!jde krásně rozmixovat, kůra je oproti jiným dýním hodně měkká

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fáákt?!? Já jsem si málem zlomila nůž, než jsem ji rozkrojila :D! Ale taky jsem to někde četla, že se nemusí... tak možná příště zkusím.. A noky mám v plánu o víkendu, tak snad do té doby uvidím u tebe nějaké tipy, čeho se vyvarovat ;)!!

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka