čtvrtek 1. června 2017

S miminkem do MHD po JMK - základní informace

Na základě předchozího cestovatelského článku jsem se rozhodla přidat / sepsat pár praktických informací, včetně aktuálních odkazů, které by mohly maminkám pomoci v pohodlném cestování s miminky v rámci Jihomoravského kraje. Možná měl tenhle článek být první, ale tak to už teď nezměním. A třeba se před prázdninami bude hodit. 




Cestování osobním vlakem s Českými dráhami
Dítě do 6 let je přepravováno zdarma. Do vlaku nesmí dítě do 6 let samo, ale stačí doprovod dítěte staršího 10 let - to upozornění pro rodiče, těšící se, že vyšlou ratolesti na prázdniny k babičce vlakem, ze kterého dítě nevystoupí, protože bude čekat na tu babičku :-). Pro dítě do 6 let se prodává tzv. nulová jízdenka - jízdenka za 0 Kč. Koupíte ji buď na pokladně nebo ve vlaku u průvodčího BEZ PŘIRÁŽKY! Vy jedete buď za normální jízdné, nebo si pro sebe koupíte jízdenku dle vašich možností slev (in karty apod., netýká se to přepravy dětí, takže to zde rozepisovat nebudu). 
Při častém cestování vlakem nebo autobusem v rámci IDS JMK si spočítejte, jestli se vám nevyplatí roční předplatní jízdenka IDS JMK pro doprovod dítěte do tří let. Ta stojí 2400 Kč, platí v celém Jihomoravském kraji a to ve všech vlacích, autobusech a MHD v zaintegrovaných linkách. Pozor tedy na to, čím cestujete - v některých autobusech které sice jedou v rámci JMK nemusí platit, protože autobusy jsou linkové. Na jízdence je ještě jedna záludnost - neplatí vám mezi třetí a osmou hodinou ráno. Asi se předpokládá, že v tu dobu má dítě i vy jako doprovod spát. Jinak jízdenku můžete využívat jen když jedete s dítětem, je vystavena na jeho jméno - můžete ji dát tatínkovi, babičce, pokud zrovna oni pojedou s dítětem, ale vy samy na ni bez dítěte jezdit nemůžete. 
Co se týče přepravy kočárku, tak musím uznat, že se České dráhy snaží. V řadě míst jezdí nízkopodlažní vlaky, takže odpadá stres s taháním kočárku do schodů. Kočárek, pokud jede zároveň s dítětem, je přepravován jako spoluzavazadlo zdarma. Pokud vezete jen kočárek, bez dítěte, pak je to stejné jako kolo a jeho přeprava zpoplatněna dle tarifu. Důležité ovšem je, že kočárek si cestující vždy nakládá a vykládá sám, bez asistence zaměstnanců ČD. S kočárkem vždy nastupujte do dveří, které jsou označené symbolem kočárku. 

Co mám vypozorováno? 
  • Pokud jede jiná žena s kočárkem, máte vyhráno, vždy si pomůžete navzájem, protože jinou maminku ve štychu nenecháte. 
  • Chlapovi s kočárkem se nikdo nenamáhá pomoci, ať si poradí sám. Ještěže máme genderovou rovnost, ehm...
  • Vysoké vlaky s tyčkou mezi dveřmi jsou to nejhorší, co vás může potkat. Věřte totiž, že jsou kočárky, které mezi tyčkou a dveřmi neprojdou a musíte je tak tahat nad tyčkou. Není nad posilovnu.
  • Kočárky prakticky žádné neprojedou dveřmi do sedací části vagonu, výjimkou jsou skladné golfky. Takže buď musíte trčet i s dítětem v prostoru dveří, za což jsou cestující nastupující a vystupující v dalších zastávkách nesmírně rádi, nebo tam necháte trčet samotný kočárek a jdete si sednout. 
  • Průvodčí chlap pomůže skoro vždycky, průvodčí žena skoro nikdy. Existují samozřejmě výjimky. 
Smluvní podmínky pro přepravu ve vlacích Českých drah najdete zde.
A POZOR - na prázdniny plánují České dráhy řadu výluk. Pozorně to sledujte na jejich stránkách, ať nejste nemile překvapeni! Doporučuji tento odkaz, kde si nastavíte datum i trať a máte aktuální informace. 

Cestování po Brně - šaliny, autobusy, trolejbusy, prostě vše, co spravuje DPMB
Dítě do 6 let je přepravováno zdarma. Doprovod dítěte platí základní jízdné a nevztahuje se na něj žádná sleva. V rámci přepravy po Brně, tedy v zónách 100 + 101 si však lze vyřídit šalinkartu pro doprovod dítěte do tří let. Ta je vystavena na dítě, k vyřízení potřebujete rodný list dítěte, vlastní občanský průkaz a 30 Kč, nepotřebujete fotku dítěte. Platí do dne předcházejícího třetím narozeninám dítěte. Doklad platí pouze pro doprovod - tedy, kdo má dítě, ten jede na tuto doprovodnou šalinkartu zdarma. Tato karta platí také ve vlacích a autobusech v rámci těchto zón. Pokud ji tedy máte vyřízenou, můžete si v rámci Jihomoravského kraje na tzv. cvakacích jízdenkách orazit o jednu nebo dvě zóny méně políček, dle toho odkud kam jedete.
I po Brně vám samozřejmě bude fungovat všezónová jízdenka, o které jsem psala v sekci Cestování vlakem. 

Přeprava kočárku - kočárek je zdarma přepravován pouze v případě, že s sebou máte dítě. Jinak je to spoluzavazadlo jako kolo a musíte pro něj mít speciální jízdenku. Dávejte vždy pozor, abyste do dopravního prostředku nastoupili dveřmi, na kterých je symbol kočárku - jedině tam je totiž vyhrazený prostor pro kočárek. I když máte pocit, že by se váš kočárek vlezl do jiného prostoru, tak tam prostě být nesmí. Navíc nesmíte s kočárkem projíždět vozidlem. A při nástupu s kočárkem o sobě také musíte dát vědět zamáváním na řidiče přijíždějícího vozidla. Co se týče počtu přepravovaných kočárků - tak ten je dán právě číslem u piktogramu kočárku uvedeném na dveřích určených pro vstup kočárku. Větší množství kočárku by teoreticky mohl povolit řidič, ale s tím jsem se ještě nesetkala. A pozor maminky - kočárek má vždy přednost před kolem! Takže bojujte za svá práva!
Při výstupu z šaliny/autobusu nebo trolejbusu o sobě dejte vždy vědět zmáčknutím určeného tlačítka nebo speciálním zvukovým signálem. Dobře se koukněte v okolí dveří, určitě tam najdete, co máte dělat.



Úplné znění přepravních podmínek vydané a platné od 1. 1. 2017 najdete zde.

Cestování autobusem
Co se týče dopravy autobusem, tak v tom tak zběhlá nejsem. Autobusy využíváme opravdu zřídka a pokud to jde, tak se jim vyhýbám. Možná právě proto mám s tímto dopravním prostředkem jen dobré zkušenosti. Předpokládám, že přepravní podmínky budou jiné u každé dopravní společnosti. Co platí všude, tak je to, že přeprava dítěte do 6 let je zdarma. Stejně tak je zdarma přepravován kočárek, pokud v něm máte dítě. Kočárek vždy umístěte na plošinu k tomu určenou, těch pár schodů se v nejhorším dá i vytáhnout bez pomoci, ale v tom autobuse se většinou někdo najde a nenechá vás na holičkách. Problémem spíš bývá pořízení jízdenky. Tu si musíte koupit u řidiče, zatímco s kočárkem nastupujete zadními dveřmi. Tudíž musíte někde nechat kočárek samotný - buď v autobuse nebo na zastávce před autobusem. No a v případě druhém se pak asi modlit, že řidič počká, než do autobusu ten kočárek dostanete a nezavře dveře a neodfrčí s vámi bez kočárku.
Jinak i v autobuse lze přepravovat jen omezené množství kočárků, na tu plošinu se většinou vejdou maximálně dva. Naštěstí jsem situaci, kdy chcete do autobusu nacpat větší množství kočárků nezažila, takže nevím, jak by to řidič řešil.
Samostatnou kapitolou jsou pak autobusy nahrazující vlakovou dopravu. O tom napíšu jindy, protože to sem podle mého nepatří. 

Bylo to pro vás užitečné? Pokud ano, dejte mně vědět, nebo napište, co byste ještě potřebovali/y vědět a já to zkusím dohledat. 

Vaše cestovatelka Geokačerka

2 komentáře:

  1. Wow! Narazila jsem na Váš blog náhodou a rada o cestování po Brně s prďolou zdarma je doslova k nezaplacení! Díky moc, zítra to běžím vyřídit, neměla jsem tucha!
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem mohla být užitečná! Kdyby cokoli nesedělo, pište! Hned to aktualizuji!

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka

Děkuji, že jste si našli čas a zanechali komentář. Geokačerka